bojeilakovi2.jpg

Boja se definira kao topla ili hladna ovisno o njenoj poziciji na spektru i nijansama njoj najbližih susjednih boja. Tople boje – narančasta, žuta i crvena – stvaraju tople nijanse sunčeve svjetlosti te sobi daju ugođaj topline i dobrodošlice. One također smanjuju prostor i mogu se upotrijebiti za to da objekti ili površine kao što su zidovi, izgledaju bliže. Hladne boje reflektiraju hladnu ljubičastu i plavu boju mjesečine. One čine da se objekti i prostor udaljuju i mogu se upotrijebiti za povećanje prostora tako da zidovi izgledaju udaljeniji. Spektar boja daje prednost toplim bojama: od primarnih boja dvije su tople, crvena i žuta, dok je samo jedna hladna, plava.

Za spavaću sobu preporučuju se nijanse zelene, plave i ljubičaste boje. One djeluju opuštajuće i mogu pospješiti faktor romantike između vas i vašeg partnera. Ako u svoju spavaću sobu želite donijeti harmoniju i smirenost, onda koristite samo dva tona neke od neutralnih ili pasivnih boja.

Držite se u granicama blagih varijanti boja koje odaberete. No, ako se vaše omiljene boje ne nalaze među neutralnim i pasivnim, onda izaberite kombinaciju dvije do tri vaše omiljene boje i pokušajte blagim tonovima postići sklad i harmoniju.

Boje su više od vizuelne i lijepe kombinacije. One predstavljaju vrstu neverbalne komunikacije. Boje imaju svoju simboliku i značenja. Ponekad izazivaju određene fizičke reakcije.

Naime, dokazano je da crvena boja povećava krvni pritisak, žuta djeluje poticajno, izaziva radost i veselje; narančasta djeluje svečano, veselo, izaziva osjećaj zdravlja i životne radosti; zelena odmara i stvara unutrašnji mir; plava smiruje i potiče koncentraciju; ljubičasta prigušuje strasti, a bijela boja umara.

Naša ponuda obuhvaća bogat asortiman düfa i Meffert AG Professional i DIY boja i lakova za eksterijer i interijer, te popratni pribor za apliciranje istih.

NOVOSTI

GM GRATIS logo

 

Partner

radconlogofooter.png

 

Tel: +387 34 353 805

Fax: +387 34 354 555

Mob: +387 63 330 600

E-mail: gratis@tel.net.ba

RADNO VRIJEME: 07:30-17:00

Subota: 07:30-13:00 Nedjelja zatvoreno

bfbtn

GM gratis d.o.o. 2018 - sva prava pridržana

designer17